mandag, september 11, 2006

Grunn til bekymring?

En av de tingene som opptar oss en del er situasjonen i Elfenbenskysten. Som kjent har landet vært splittet i to siden 2002, på grunn av en sterk politisk konflikt som det er svært utfordrende å finne en løsning på.

De siste månedene har optimismen vært på oppadgående, ettersom landet siden sist høst har hatt en samlingsregjering ledet av en statsminister som hittil har hatt tillit i alle leire. Hans viktigste jobb har vært å forberede det valget som ble utsatt med ett år fra sist høst. Senest da vi traff NLMs feltleder i sommer uttrykte han optimisme.

Men nå ser det heller dårlig ut med valg også denne høsten. De politiske fraksjonene ser ikke ut til å kunne komme til enighet om hvordan et rettferdig valg skal gjennomføres og hvem som er berettiget til å være presidentkandidat. Noe av bakgrunnen for situasjonen kan du lese om på disse tidligere bloggpostene: Blir det krig? og De fire nøkler.

Nå har imidlertid dagens regjering på toppen av det hele blitt oppløst. Det skjedde etter at et skip har dumpet farlige giftstoffer i flere områder rundt storbyen Abidjan. Seks personer er døde og 9000 har søkt legehjelp, ifølge BBC Africa. Befolkningen har rettet sinnet sitt mot regjeringen og statsminister Charles Konan Banny oppløste regjeringen. Samme mann er blitt bedt om å forme en ny regjering, og sier selv at han trenger tid ut denne uken før sammensetningen i en ny samlingsregjering er på plass. Noen politiske fraksjoner har derimot reagert på måten dette er gjort på og sier de ikke vil være med i noen ny regjering under Banny’s ledelse.

Syns du at dette virker både komplisert, rotete og uforståelig, så skal jeg ikke si meg uenig i det. Det som derimot er det mest alvorlige med situasjonen nå er at den ifølge BBC’s korrespondent truer den skjøre fredsprosessen i landet og dermed Elfenbenskystens framtid. Da vi traff feltleder Jan Magnus Dybvik i sommer fortalte han at de fleste ivorianerne nå er lei av krig og konflikt og mest av alt ønsker å komme tilbake til en normal livssituasjon. Vi kan jo bare tenke oss hva en fire år lang konflikt gjør med de som lever midt oppi det hele.

Vår bønn er at det skal bli fred og stabilitet i Elfenbenskysten og at ivorianerne både i nord og sør skal få slippe frykten, usikkerheten og uroen rundt hva som skjer rundt neste politiske sving. Vår bønn er at det snarest mulig skal bli gjennomført et fredelig og rettferdig valg som fører en samlende politiske leder til presidentsetet i landet. Og vår bønn er at vi skal kunne bosette oss i et fredfullt Elfenbenskysten om ett års tid, for å bringe de livgivende og gode nyhetene om Jesu frelsesverk til mahouene i Elfenbenskysten.

Vil du be sammen med oss?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du er skuffet over at det ikke blir valg denne høsten. Var ikke det ventet da?

Ellers er det flott å lese det dere skriver. Per :-)

Elisabeth og Jostein Sæth sa...

Jo da, Per. Var nok ikke uventet at valget ikke går som det skal, det har jeg skjønt gjennom samtaler at var ganske så urealistisk.

Syns derimot det er mer bekymringsverdig at samlingsregjeringen er oppløst allerede nå, nesten to måneder før valget. Da blir jo situasjon destabilisert før en i utgangspunktet fryktet.

Ikke godt å vite hvordan dette vil ende uansett. Tragisk at en ikke skal finne løsninger på en slik konflikt.

Bør FN eller AU (African Union) engasjere seg mer? Eller er det en løsning at Banny stiller til presidentvalg etter at mandatperioden er gått ut? Jeg bare spør. Etter siste ukes hendelse har vel heller ikke han tillit hos alle.

Må ivorianerne ordne opp i dette selv eller kan andre hjelpe? Eller er konflikten fatslåst?

Kanskje er det noen med innsikt som kan komme med et lite innspill her? Jeg er i alle fall nysgjerrig på framtidsutsiktene...

For øvrig tror jeg bønn :-)

Jostein