mandag, februar 27, 2006

De fire nøkler

Fire av Elfenbenskystens virkelige sterke menn møtes mandag og tirsdag denne uken, i et forsøk på å ta nytt tak i fredsprosessen i landet. De fire samles for første gang på lenge, og for aller første gang på ivoriansk jord.

Mannen som har ordnet møtet er Elfenbenskystens kanskje viktigste mann for øyeblikket, statsminister Charles Konan Banny. Han ble i høst utnevnt med støtte fra alle parter, og fra AU (African Union) og FN. Han er mannen som skal forberede et fredelig og demokratisk valg i Elfenbenskysten til høsten.

De fire som nå møtes har alle en helt sentral posisjon i Elfenbenskystens politiske historie:

1. Henri Konan Bedié: Den første presidenten som ledet landet etter landsfaderen Félix Houphouët-Boigny sin død i 1993 – som da hadde styrt landet enerådig siden 1960. Bedié ble sittende i 6 år fram til landets første militærkupp i 1999. Han er i dag tilbake som presidentkandidat for det tidligere regjeringspartiet The Ivory Coast Democratic Party (PDCI)

2. Alassane Outtara: Var ”landsfaderens” siste statsminister. Etter at Bedié ble president ble Outtara nektet å stille til valg av nasjonalistiske grunner; Han var ikke ekte ivorianer, på grunn av at kun en av hans foreldre er født ivorianer. Det ble grunnlovsfestet at landets president måtte ha to ivorianske foreldre. Ouattara er selv muslim og har stor støtte nord i Elfenbenskysten. Han er i dag leder for Rally of Republicans Party (RDR)

3. Laurent Gbagbo; Dagens president i Elfenbenskysten. Ble valgt i 2000, og representerer sosialistpartiet Ivorian Popular Front. Han fortsatte ”diskrimineringen” av Ouattara, men er etter hvert blitt tvunget til å gjøre en grunnlovsendring. Har med internasjonal støtte fått sitte ett år på overtid for å forberede nytt valg kommende høst.

4. Guillame Soro: Han er leder for opprørstyrkene som forsøkte et statskupp i 2002. De mislyktes med å få kontroll i de sørlige delene av landet, men har i mer enn tre år kontrollert de nordlige områdene. Rebellene har kontrollen i Touba, der Norsk Luthersk Misjonssamband har arbeidet siden 1984.

Blir disse mennene enige, så er nok sjansene for fred store. Men den politiske historien viser at det er svært stor grunn til skepsis.

Tør vi likevel håpe… Og be om at akkurat det skal skje?

Vil du følge med kan du klikke deg inn på BBC

1 kommentar:

Elisabeth og Jostein Sæth sa...

Så gikk det visst ikke slik som vi håpet...
BBC skriver tirsdag at møtet er blitt utsatt. Grunnen er at opprørsleder Soro ikke følte at sikkerheten var godt nok ivaretatt. Han retter beskyldninger mot president Gbagbo. Den åpenbare spenningen mellom partene blir igjen veldig tydelig.
Vær gjerne med og be...

Jostein