fredag, september 22, 2006

Er Vest-Afrika en søppelplass for Vesten?

Trodde du at kolonitiden var et tilbakelagt kapittel i verdenshistorien?

Dessverre så er det nok ikke så enkelt. Jeg for min del føler at jo mer jeg studerer, lærer og opplever av Afrika, jo mer deprimert og sint blir jeg på det virkelighetsbildet som tegner seg.

Jeg er slett ikke blant de som ønsker å tegne negative og depressive bilder av virkeligheten. Tvert i mot ønsker jeg først og fremst å løfte fram det positive og det oppmuntrende. Spesielt når det gjelder Afrika. Likevel er det noen ganger vi bør stoppe opp ved noen av de kyniske og urovekkende sannheter i forholdet mellom de rike og de fattige i verden. Spesielt for oss som selv sitter med begge beina godt nedi verdens rikeste lille basseng.

Jeg har tidligere skrevet om giftskandalen som har rammet Elfenbenskystens største by Abidjan den siste måneden. 8 mennesker er døde og minst 15 000 har måttet søke legehjelp på grunn av giftstoffer som er blitt dumpet i bynære områder.

Hvem i all verden er det som dumper gift i slike områder?

Det hollandsk-baserte selskapet Trafigura Beheer BV er synderen bak giftustlippet. Ifølge BBC hevder selskapet selv at de hadde betalt et ivoriansk selskap for å kvitte seg med giftavfallet på en trygg og lovlig måte.

Den britiske avisen The Independent forteller historien slik:
Trafigura Beheer hadde først prøvd å kvitte seg med avfallet i Amsterdam. Her fikk de ikke uten videre legge igjen det havnemyndighetene betegnet som gift. Det hadde blitt en dyr affære for selskapet å vente på tillatelse til å kvitte seg med avfallet i Europa, ifølge avisen nesten 1,7 millioner norske kroner. Dermed ble løsningen rett og slett å sende søpla til Afrika i stedet. Jobben ble gitt til et lokalt selskap, vedlagt et brev om at avfallet skulle ”lagres på et trygt sted, følge landets lover og ha all dokumentasjon i orden.” Det siste skjedde tydeligvis ikke, noe det hollandske selskapet trolig burde ha ant.

Ifølge The Independent er dette en helt vanlig historie. Europeiske og amerikanske selskaper dumper søpla si over hele den vest-afrikanske kysten.

- ”Vi trodde at dagene da selskaper sender giftig avfall til fattige land var over”, sier giftkoordinator Helen Perivier i Greenpeace til The Independent. Hun forteller at dette fenomenet hadde sin topp på 80-tallet, men at afrikanske lands myndigheters kamp mot dette har gitt resultater siden den gang.

I 1998 ble det vedtatt en konvensjon (Basel-konvensjonen) som skulle stoppe denne typen virksomhet, men USA, Canada, Australia og New Zealand nektet å skrive under denne.

Jeg sitter med dette spørsmålet: Hva i all verden er det som gjør at vestlige selskaper i rike vestlige land med stor frimodighet kan dumpe søpla si i fattige land der mennesker lider mer enn nok fra før?

I dette tilfellet har det ført til at flere mennesker er døde og et tiltalls tusen syke.

Svaret på spørsmålet vil jeg kanskje aldri få. Og jeg er såpass realistisk at jeg vet at verden dessverre er slik. Men kan jeg i hode eller hjerte akseptere det? Kan du akseptere det?

Til slutt skal sies at BBC og andre internasjonale nyhetsbyråer torsdag melder at to av selskapet Trafigura Beheer BVs ledere (begge franske) er blitt arrestert i forbindelse med at de kom til Abidjan i sammenheng med oppryddingen etter giftustlippet.

Hvordan det vil forløpe seg blir spennende å se. Er vel ikke utenkelig at europeiske land vil presse på for å få løslatt de to. Men er nå det nødvendigvis riktig? Bør ikke de ansvarlige straffes? Og hvem skal egentlig betale regningen for oppryddingen? Den politiske spenningen mellom Elfenbenskysten og Frankrike er stor fra før, og blir ikke bedre etter dette. Derfor er det så tragisk at dette skulle skje nettopp i det landet som er så politisk ustabilt at slike ting som dette på nytt kan sette fyr i en latent krigssituasjon.

Jeg er redd for at det nok en gang er de fattige som blir taperne.

Jostein

5 kommentarer:

Reier sa...

En liten kritisk bemerkning: Blogg-innleggene deres er utrolig lange! Faktisk så lange at jeg ofte utsetter å lese dem fordi jeg "ikke har tid akkurat nå" (jeg er fortsatt ikke inne i African Time-greia)

Men interessant. Virkelig.

Elisabeth og Jostein Sæth sa...

Takk for bemerkningen. Ser absolutt poenget :-) Det skal vi forsøke å ta til etterretning. Noen temaer krever noen linjer, andre kan gjøres korte.

Når engasjementet blir stort, hender det også at ordflommen blir for stor ("Kill your darlings", lærte sikkert du også på journaliststudiet).

Men takk for at du leser, Knut :-)

Jostein

Stavtjørn Alpin sa...

Lang eller kort - veldig bra skrevet, og virkelig et tema som må opp i lyset. Hva med å svarteliste umoralske selskaper, så får vi kanskje flere rettferdige varer her til lands. I England har de flere tusen, mens her i NOrge bare noen få. Men sånn fra toppen av hodet så vil vel selskaper som Coca Cola og McDonalds ligge tynt an. Og sikkert de fleste kjente merkevarer i klesindustrien (hvis vi tenker på utnytting av billig og ulovlig (?) arbeidskraft som umoralsk) Let the brainstorming begin:)

Elisabeth og Jostein Sæth sa...

Jo da - denne saken går selvsagt inn i en langt bredere diskusjon om forholdet nord-sør, og spørsmål som har vært debattert i årevis og som vil bli debattert i all framtid (tror jeg).

I denne sammenhengen tror jeg i alle fall at første steg er å bli informert og opplyst om slike ting som dette. Og om enkelttilfeller, ikke bare at det skjer.

Og ett av mine hovedpoeng i debatten rundt utviklingsspørsmål (hovedsakelig knyttet til Afrika), er at når vi skal finne ut hvorfor utvikling ikke skjer i så stor grad som vi ønsker - så er det ikke bare på grunn av korrupte myndigheter og dårlig lederskap. Men det er også fordi vestlige selskaper og myndigheter bruker disse manglende strukturene for hva det er verdt. (Det er denne saken et skoleeksempel på).

Alt for mange vil legge hovedvekten på at det er dårlig styresett og maktstrukturer som er hovedgrunnen til utviklingsproblemer i Afrika. Men det er da også noen som bidrar til at disse strukturene forblir dårlige, og at noen tjener på dem? Det er vel kanskje disse menneskene/ selskapene/ infrastrukturene som er hovedproblemet?

Eneste måten en kan få bukt med slike problemer er vel at enkelttilfeller som dette får konsekvenser for de ansvarlige?

Hvis ikke vil veien fram til politisk og økonomisk stabilitet - og ikke minst fred - være svært lang (kanskje umulig?) for et land som er i Elfenbenskystens situasjon?

Jostein

Anonym sa...

Det er ikke bare Vest Afrika som er søppelplass for Vesten.

Norges gamle "Cruise-stolthet" SS Norway ble om jeg ikke husker feil seilt til India, der den ble "parkert" på ei strand for at indiske arbeidere med håndkraft skulle hogge den opp.

Enkelt og greit for rederen som slipper unna alt av miljømessige pålegg i forbindelse med opphuggingen.

Dette er dessverre bare et av utallige eksepler på hvordan Vesten utnytter fattige land.

Tidligere bestod utnyttelsen i hovedsak av å "rane" den 3. verden for naturressurser.

Nå har vi (Vesten) falt enda dypere i det at vi nå frakter søpla tilbake etter å ha brukt ressursene vi først tok fra våre søsken i den 3. verden.

Hva blir vårt neste overgrep?