fredag, mai 05, 2006

God læring?


Blant de mange utfordringene som ligger foran meg nå er det å lære seg det franske språket. 4. september er vi på plass på den baptist-eide språkskolen Les Cedres i Paris – og da braker det løs:

- Je ne comprends pas
- Je m’apelle Jostein, je suis un étudiant
- Je voudrais un café et un chocolat chaud, si’l vous plait

Mye kommer nok til å handle om alt det jeg ikke forstår. Følelsen av hjelpeløshet og av å være dum. Det som blir mest utfordrende er kanskje den franske pedagogikken, som visstnok er milevis fra den norske. Den handler nemlig i stor grad om ”latterliggjøring” og ”nedlatende kommentarer” overfor de som ikke klarer å gjøre seg helt forstått. Dette gjelder i skolesammenheng, altså. Ikke sånn å forstå at dette er franskmenns generelle oppførsel overfor utlendinger.

Kona har litt erfaring med dette, og vet hvordan den franske språklæringen fungerer. Derfor har hun i lang tid oppfordret meg til å lære meg mest mulig fransk før vi begynner på språkskolen. Det førte til at jeg for halvannet år siden gikk på kveldskurs i fransk, noe som medførte passiv læring og den aller første smak på språket.

Dette skoleåret har jeg dessverre ikke klart å videreføre det. Har hatt så mange andre fag å lese på. Så skal jeg også innrømme at jeg er en av dem som lærer best under press. Og her i Norge er det jo svært få som presser meg til å snakke fransk – bare kona…

Men nå tror jeg faktisk at jeg har skutt gullfuglen!

Berlitz har nemlig et online-kurs. Dette gir meg tilgang til en masse læringsressurser et helt år framover. I tillegg har jeg i tre måneder min egen ”tutor” (rådgiver) som svarer på alle mine spørsmål innen 48 timer. Denne uka har jeg faktisk brukt mange timer på franskstudier! Læringsøvelsene er varierte, innholdsrike, utfordrende og spennende. Først tok jeg en test for å finne ut hva slags nivå jeg befinner meg på. Deretter fikk jeg et skreddersydd opplegg. Her kan jeg øve på å skrive, lytte og uttale fransk. Programmet kjenner igjen stemmen min, og godtar ikke svaret jeg gir før det uttales tilnærmet riktig. Intonasjonsøvelser finnes også. Her kan jeg se kurven på intonasjonen min og sammenlikne med fasiten. På den måten kan jeg øve meg helt til jeg er fornøyd.

Etter hvert vil jeg også motta rapporter på læringsprogresjonen min.

Plutselig er språklæringen rett og slett blitt lystbetont! Får håpe det fortsetter slik også utover sommeren, slik at jeg er best mulig rustet når jeg til høsten skal ut i ”språk-krigen” i Paris.

Bonne chance!

Jostein

5 kommentarer:

Reier sa...

je ne regrette rien

Reier sa...

Ja, altså det var den ene av de to setningene jeg kan på fransk...

Gjermund sa...

Jeg kan ingen setninger på frask jeg, men kan huske at jeg følte meg skikkelig snytt den gangen jeg oppdaget åssen "skjattå nøff" staves... Lykke til i alle fall!

Gjermund

Stavtjørn Alpin sa...

Vil bare si at Berlitz virker som en god måte å lære språk på, og jeg tror jeg skal følge denne reklamevideoens oppfordring, og friske opp noen av mine språkkunnskaper:)

Reier sa...

Der kom Oddvar meg i forkjøpet, gitt.