torsdag, april 17, 2008

Historisk plateinnspilling på mahouspråket

Mahouene i Elfenbenskysten har for aller første gang fått en kristen plateinnspilling på sitt språk. Misjonærene håper at dette er starten på flere innspillinger på hjertespråket til den sterkt muslimske folkegruppen.

- Vi glemmer fort en preken, men en sangstrofe som setter seg blir du ikke kvitt så lett, illustrerer Johannes Solberg når han skal beskrive musikkens betydning i kristen formidling.

Solberg er for andre året ettåring knyttet opp til radioarbeidet i NLM Vest-Afrikaregionen. Han har nylig lagt siste hånd på plateinnspillingen med den kristne mahouen Solo Bakayoko, en plate som nå vil bli brukt i radiosendingene og som forhåpentligvis kommer i salg etter hvert.

- Jeg hadde aldri hørt sangene før, og ba Solo om å synge dem. Deretter valgte vi sammen ut dem vi syntes var finest. Så la jeg til piano, rytmer, trommer og bass etter hvert, sier Johannes.

De tolv sangene ble valgt ut fra et hefte med rundt 40 kristne mahousanger. Noen av dem er oversatt fra andre språk, andre er originale mahousanger. Den meste kjente for nordmenn er trolig ”Han er oppstanden”, som for øvrig opprinnelig kommer fra Tanzania.

Spesiell stemme
- Solo kom på kontoret en dag, og jeg hørte at han hadde en veldig varm og uttrykksfull stemme, forteller Johannes om første gangen han traff Solo.

Det hele endte med at han spurte ham om det kunne være aktuelt med en musikkinnspilling. De to har gjennom plateinnspillingen også utviklet et nært vennskap.

Musikk på hjertespråket
Radioprogrammene som NLM produserer i Elfenbenskysten vektlegger viktigheten av å formidle evangeliet på mahouenes eget hjertespråk. I denne sammenhengen spiller også musikken en helt sentral rolle. Ønsket er at dette bare er begynnelsen på flere kristne plater på mahouspråket.

- Det er ikke mange kristne mahouer nå, men det kan endre seg i løpet av noen år. Da kan denne platen være med og inspirere kristne mahouer til å gjøre det samme. Jeg håper at det kan ha betydning på langt sikt, avslutter Johannes Solberg.

NB! Er du interessert kan du høre en litt lengre readioreportasje om denne saken her. Tid: 05.30

Ingen kommentarer: