tirsdag, november 11, 2008

Presidentvalget utsatt

Da er det klart det som vi har regnet med og forstått for lenge siden; presidentvalget her i Elfenbenskysten er nok en gang utsatt.

Vi har egentlig bare ventet på en offisiell bekreftelse på utsettelsen, noe som kom i går kveld. Alle de sentrale partene i konflikten er denne uken samlet i møter i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou, der president Compaoré er fasilitator for fredsprosessen.

Egentlig skulle valget vært holdt for tre år siden, oktober 2005, men har siden den gang blitt utsatt en rekke ganger. Enten på grunn av krigen eller på grunn av brudd i fredsavtaler som er gjort. Denne gangen var den endelige datoen satt til 30. november.

Denne gangen defineres utsettelsen som teknisk begrunnet. Og det er en vesentlig forskjell fra det vil kalle politisk. Det betyr nemlig at det er prosessen med å registrere og lage identitetskort til alle stemmeberettigede som har tatt mye lenger tid enn forutsett. Skal man kunne ha det som betegnes som et fritt og demokratisk valg er man nødt til å komme i mål med denne registreringsprosessen på en forsvarlig måte.

Ny dato er foreløpig ikke satt, kanskje klokelig nok. Den såkalte ”Uavhengige Valgkommisjonen” (CEI- Commission Electorale Indépendante) har nå fått i oppdrag å lage en tidsplan fram til ny valgdato. Ny valgdato skal annonseres før utgangen av 2008.

Så langt jeg kjenner til er det ingenting som tyder på at dette vil føre til betydelig opptøyer eller liknende. Men det ligger nok likevel ganske mye misnøye bak de politiske prosessene som har vært de siste årene. Folk opplever at dette er et spill som ingen ende vil ta.

Vær derfor gjerne med å be spesielt for situasjonen i Elfenbenskysten framover. Be om at alle gode krefter fremdeles må dra i samme retning for at dette landet skal komme seg ut av en langvarig krise og få en politisk stabil situasjon. Be også om at det ikke må oppstå uroligheter, opptøyer eller kuppforsøk i kjølvannet av dette.

Jostein

Ingen kommentarer: