lørdag, november 29, 2008

”En av de tingene som bare kan skje i Afrika”

Jeg befant meg på ett av de største kjøpesentrene her i Abidjan, Sococé, i formiddag. Tenkte jeg skulle gjøre unna noen siste innkjøp. Mens jeg var inne i supermarkedet hørtes et fryktelig bråk, nesten som torden. Jeg skjønte at det måtte være noe som var i ferd å kollapse.


Sococé

Folk begynte å løpe mot utgangen, og etter en liten stund kom en støvsky. Det hele skjedde ved kjøttdisken, helt på andre siden av supermarkedet enn der jeg befant meg. Det var rett og slett taket som hadde begynt å rase.

Ingen hindret oss i å gå bort og se, og til alt hell var det heller ingen som var skadet. Deler av taket var rast sammen, og på golvet foran kjøttdisken lå det masse murstein og murstøv. Han som jobbet bak kjøttdisken var fremdeles på post.

Til å begynne med fortsatte folk handlingen sin i andre deler av butikken. Det var ingen tegn til evakuering. Men så gikk strømmen, og da kunne ikke kassadamene få gjort sin jobb.


Jeg gikk og handlet litt et annet sted på kjøpesenteret. Fremdeles var det ikke tegn til verken politi eller brannmannskap. Men etter hvert virket det som om de ikke slapp inn nye kunder på selve supermarkedet.

Jeg tenkte jeg måtte ta meg en tur ut på framsiden for å se hva som egentlig hadde skjedd. Og her var synet som møtte meg:Det var gjort arbeid på taket med å installere en ny, stor aircondition. En ganske så fatal feilberegning har så skjedd. Krana velta rett og slett rett oppå taket av supermarkedet. Vi snakker jo ikke akkurat om noen liten kran her. Men ved et under så virker det som om det bare ble materielle skader.

En skotte jeg kom i prat med sa det ganske så treffende: This is one of the ”it-can-only-happen-in-Africa-excperiences” (Dette er en en av de ”det-kan-bare-hende-i-Afrika-opplevelsene”).

Det var ingen tegn til verken politi eller brannfolk. Bare de vanlige sikkerhetsvaktene. Ingen hindret publikum fra å gå helt inn til kranen. Eller som skotten påpekte, der var visst en ensom brannmann på plass. Men altså ingen beredskap utenom det. Tenk hvis taket hadde kollapset helt...

Den første brannbilen kom først da jeg var i ferd med å vende nesen hjem, rundt tre kvarter etter at hendelsen inntraff. Da kom også nasjonal TV.

Jeg er stygt redd for at det ikke blir noen stor gransking av en ulykke som denne. Alle priser seg selvsagt lykkelige over at det ikke gikk noen liv, men det er ikke sikkert lykken er like stor neste gang…

Jostein

4 kommentarer:

Anonym sa...

Noe lignende skjedde her i Kristiansand i fjor. En stor mobilkran skulle ta på land en stor seilbåt. Den feilberegnet tyngden, veltet og knuste flere andre båter til pinneved.

Anonym sa...

Ja ja - så det er vel ikke bare i Afrika slikt skjer, sant nok...

Men det hadde nok krydd av brannfolk og politi og jeg vet ikke hva, dersom det hadde skjedd på Sørlandssenteret.

Var det forresten ikke noe takras der også en gang?

Ja - det gjelder å ikke være på galt sted til gal tid...

Jostein

Anonym sa...

Hehe.. En utrolig festlig historie.. :)

Jon Ivar sa...

Hei, vil berre sei at butikken vart stengt på både onsdag og torsdag... For som du veit kjem jo tida halsande etter også i Afrika ;)
jonivar