tirsdag, november 06, 2007

I koffertenKor mykje tran treng eit lite menneske i løpet av to år? Eller kor mange smokkar, frysepulver til syltetøy, ido-form-tablettar og myggstiftar skal ein pakke i kofferten? Skal eg ta med nokre posar med ”ballmjøl” (slik du lagar potetball av)? 1.5 kilo pakken tilseier vel at det skal vi ikkje. Og 3-4 plater med freia melkesjokolade monner vel ikkje så lenge… Kanskje vi må kjøpe nokre fleire? Dette er dei store spørsmåla som kransar rundt i mitt hovud for tida…

Medan Jostein tenkjer på dei store tinga rundt det som ventar oss i Mali, er eg for tida ganske jordnær. Har vi nok tøybleier? Zinksalve? Skal vi kjøpe med oss pålegg? Og forslagslista over matvarer en bør/kan ta med frå Norge til Mali som vi finn i den såkalla personalpermen blir nøye studert: kardemomme, allehåndekrydder, osv osv. Eg som knapt har brukt slikt krydder i mitt liv- det er vel ikkje slik at ein blir storbakar når ein set foten i ein misjonærsandal?

Hm.

Men jammen er det ikkje heilt enkelt. Hjernen min koplar liksom ut når ein skal tenkje så langt fram. Kva veit eg om det vi saknar når vi kjem ut? Kva veit eg om det vi får tak i? Har du forslag til ting vi bør ha med oss i bagasjen på veg ut, kanskje? Noko du hadde sakna når det gjeld matvarer frå Norge?

Kom gjerne med tips…

Elisabeth

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det er så mangt en kan savne når en er fjernt fra kongeriket... Fikk lov til å sitte i 17. mai komiteen i Dhaka, Bangladesh, og der var den største utfordringen vi hadde var logistikken bak å skaffe nok wienerpølse. Som et muslimsk land var det begrensa med pølseutvalget, og savnet etter noe slikt ble derfor stort! Så på den store dagen var det lagd til det lekreste koldtbordet en kan tenke seg, men alle misjonærene stimlet sammen foran ei gryte borte i en bortgjemt krok hvor det sto en pølsegryte, med Idun Ketchup og Sennep.. Du aner ikke hvor takknemlig vi var over å få smake Gilde akkurat da! Ubeskrivelig!

Ellers så er en ting som karve lurt om du vil lage surkål selv. Et utvalg av Toro sine favoritter kan jo være kjekt å finne når det "stormer som verst"...
Bakepulver, vaniljesukker, fins det tørrgjær?, norsk pølsesennep, tacokrydder?, ballmel (byggmel, går jeg ut fra..), knekkebrød?, Ingrid Espelids Kokebok med de Norske favorittene (enkle oppskrifter, enkelt å oversette...), Kavli smøreost! (står seg en hel misjonærperiode..), Makrell i tomat, paracetamol stikkpille til barn?, spekemat (fårepølse, Morr!!!, fenalår, strandaskinke, o.l.), Pinnekjøtt, vaniljesaus (poser), kaviar, hornsalt....

Ting du IKKE trenger er: grøtris (bruk f.eks. Basmatiris, blir egentlig bedre! Og billigere), sjokoladepålegg (Nutella vil jeg tro du finner?!)

Om det er noen tunge ting så kan det kanskje være en idé å bruke en CarryOn kasse fra posten. Den kan være maks 10 kilo, og du får stablet en GOD del oppi den! Tenker på byggmel og litt tørrvarer som kanskje legger beslag på litt vel mye av bagasjen. Dessuten står det seg i varmen (en stund iallefall). Det koster litt å sende den til Afrika (440,-), men det koster gjerne en god del med overvekt på flyet også..

En internettside du kan få litt tips på er www.norskmat.com som har spesialisert seg på å sende norsk mat til nordmenn i eksil...

Lykke til med pakkingen!

Reidun - Norge/Afrika sa...

Hei, takk for hilsen, så fantastisk at dere nå er klare til utreise. Det er ellers utrolig hvor fort man venner seg til det afrikanske livet - legg inn (scann) noen gode oppskrifter på kaker og brød etc på pc - jeg har alltid med meg vaniljesukker og kaviar... men det er sikkert mye annet du treng i maili - her får vi jo tak i det meste... selv om det ikke er norskt... God reise - blir spennende å følge med på bloggen..
reidun in africa

Anonym sa...

Hei!
Var akkurat en liten tur bort til huset deres.

Får stort sett tak i det samme her som i Frankrike, bl.a. Nutella, bakepulver, vaniljesukker, gjær, knekkebrød av og til hvertfall, norsk laks (dyrt!).

Fårepølse og brunost er greitt å ha med, sjokolade, kaffi, kardemomme,dip/og dressingblanding som kan blandes ut i crème fraiche,"teposer" (vivatap) til vannet, når dere blir lei av klor-smak...

Savner HennigOlsenis, men det er vel ikke så lett å ta med...

Snakkes snart!

Elisabeth og Jostein Sæth sa...

Takk for mange gode tips- greitt å vite at en får tak i mye av det en får i Frankrike- ve levde jo godt der. Så får det bli "affeksjonsting" vi tar med oss ut -som kaviar, fårepølse og sånne ting...
Blir vel innkjøp i morgen...

Unknown sa...

Men dere vet jo hvor "viktig" potetball (ja det heter det!!:-) ) er når man er i utlandet!!

:-)Jan Erik

Anonym sa...

Ja, det har du jammen rett i, Jan Erik! Tror vel både amerikanere og nederlendere på Les Cèdres undret seg litt over hvordan vi nordmenn sprudlet da vi spiste komper (som jo er det virkelige navnet på denne matretten). Mulig vi ikke får dem til å bli like glad i dette som det vi er, men tror de likte det litt.

Konklusjon: En nordmann utenfor Norges grenser med komper (el. komler, ball, potetball, klubb (?), whatever) på menyen er en lykkelig nordmann! ;-)

Jostein

Anonym sa...

potetball (som det jo heter... :)) øyner vi en sjangse til å få i løpet av uka.. da kommer svigermor!