søndag, februar 04, 2007

Brødmannen

Flere ganger i uken tar vi turen til det lokale boulangeriet her for å kjøpe brød. De typiske franske baguettene er lite å bli mett på. Og spør vi etter ”pain” (brød) får vi det jeg vil kalle en litt større utgave av en baguett. Altså heller ikke noe å bli mett av. Dermed blir ordren som følger: ”Je voudrais un pain céréal, s’il vous plaît” (Jeg vil gjerne ha et grovbrød, er du snill), og så kan vi like godt legge til: ”Comme toujours” (som vanlig).

Og brødmannen er ikke sein om å finne fram et par små ”grovbrød”. Med sitt alltid like store smil og gode humør. Det er tydelig at han undrer seg veldig over disse rare norske brødvanene: ”Dere spiser veldig mye grovt brød i Norge?” Han har nemlig lagt merke til at Gunhild og Torstein (de andre norske som er her) også liker ”pain céréal”. ”Ja, livet i Norge består av grovbrød”, svarer jeg spøkefullt, men mener at jeg nesten har mine ord i behold. Deretter takker han for at vi visstnok er så flinke til å drive reklame for ”grovbrødene” hans. ”Nå kjøper både newzealandere og ungarere pain céréal hos meg”, sier han og gir oss æren. Tydeligvis er det ikke bare nordmenn som har slike vaner, for vi har nemlig drevet null og niks reklame.


Her i Frankrike er brødvanene med andre ord ganske annerledes. Ingen baker forresten brød heller. De kjøper dem hos boulangeren. Også på søndag. Det oppdaget jeg i dag, da jeg selv måtte ta meg en tur til et annet boulangerie her i Massy. Der var det lang kø, og 5-6 ekspeditriser hadde sin fulle hyre med å betjene alle de baguett-gale franskmennene. Som gjerne kjøper seg et kakestykke eller to for å spe på.

Leve ulikhetene!

Jostein

3 kommentarer:

ZOddvar sa...

Høres ut som dere er i ferd med å skape en ny trend der borte:)

Pain céreal høres for øvrig ut som et produkt amerikanerne ikke ville kjøpt, dersom de ikke er stødige i fransk, vel å merke.:)

Elisabeth og Jostein sa...

Det tok faktisk noen sekunder før vi tok den amerikaner-vitsen der, men det viser vel bare at vi er begynt å "tenke" mer fransk enn engelsk. Og det er jo bra!

Så "pain" assosiere slett ikke lenger med noe smertefullt, men med god lukt av nybakt brød :-)

Jostein

Gjermund sa...

Jeg forsto amerikaner-vitsen! Tenkte den til og med selv med det samme jeg leste innlegget - før jeg leste Oddvars kommentar! Utvikling på to språk - at the same time - ikke verst! Forøvrig kan jeg opplyse om at brød uten tyggemotstand antageligvis er en internasjonal greie. Grovmel også - så pakk om tønnene!

Gjermund