onsdag, oktober 08, 2008

Bamu (`bammo)

Den som har blitt mest afrikansk i løpet av eit knapt år i Afrika, er definitivt Simone! Ho føler seg tydeligvis mest trygg på dei med mørk hudfarge, og har lært at det er allminnelig høflighet å handhelse, så ho kjem med handa og skal helse kvar gong det kjem folk til tomta - ja for den del på gata, apoteket eller butikken også. Ho elskar ris og saus og skal helst ete med hendene. Ho reagerer lite dersom eg ber henne sette seg, men seier eg "I sigi" (det same på bambara) er det rett ned på rumpa. Ho blir vill når eg spør om ho vil ha "nånå", men reagerer ikkje viss eg tilbyr melk (det samme ordet).

Eit av dei nye orda som ho har tatt inn i vokabularet sitt er "babu", hennar versjon av "bamu", som på bambara betyr å bære på ryggen. Heilt sidan ho kom til Mali for 11mnd sidan har ho likt seg på ryggen - enten til barnepika eller hushjelpa i Bamako, eller mamma. Når mamma spør om ho vil "bamu" er det raskt å prøve å komme seg opp på ryggen, står gjerne og hoppar og strekker seg etter beina mine. Ho har lært seg å halde seg fast med bein og armar til eg har festa paignet (stoffstykket). Det er spesielt eit stoffstykke vi har brukt til hennar "bammo" heilt frå vi kom. Det som vart att av dette stoffet, vart til gardiner på soverommet vårt i Bamako. No er eine gardina hengt opp som eit slags forheng i stova, men det er ikkje særleg populært for Simone. Ho står og dreg i det og er ikkje blid! Tenk å bruke hennar bamu til noko slikt! Forkasteleg! No ligg hennar stoffstykke lett tilgjengelig på stova, og når ho er litt trøtt og sur, går ho gjerne bort, hentar stoffet og ser bedande på mamma (eller pappa - men ikkje mykje å hente der...) "babu"? For ryggen er så deilig å sovne på.


- Og bebe til Simone må også få "bamme".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skal tru kor det blir når ho kjem hit og ser berre gamle kvite folk..
Men ho må vel etter kvart bli kjende med oss også! Artig å lese forresten!
Helsing pappa/morfar

Kristin W M sa...

Så fint å lese bloggen deres og se bilder! Vi er ferske i Øst-Afrika og prøver å lære oss swahili ... Jeg trener også på å bære minstemann på ryggen - i en kanga eller en kitenge som det heter her. Lykke til med alt:-) Hilsen fra Malmin i Tanzania

Anonym sa...

Så skjønn og så stor Simone er blitt!! Studerte ho lenge for å se hvem ho ligner på, men det var ikke så lett å se. Syns nesten ho ligna litt på meg fra noen bilder da jeg var liten. Syns ho virker stor for alderen! Det blir nok rart for henne å se nesten bare hvite folk her i Norge. Godt vi har noen afrikanere her i Tveit... Som dere sikkert skjønner, gleder vi oss veldig til dere kommer nordover. Take care!! Klem fra tante Elisabeth med familie.

Anonym sa...

Så i grunnen veldig godt ut å sove der ja:) For en liten kropp riktignok! Morsomt å se at Simone og Leah følger hverandre i utviklingen selv om de er på forskjellige kontinenter med forskjeller i omgivelsene. Noen måneder i aldersforskjell viskes fort ut! Når var terminen din igjen, Elisabeth?