onsdag, februar 01, 2006

The Elephants

Foto: bbc.co.uk

”11 mann med bein av stål”, synger sørlendingene om sine kjære Start-spillere. Og jeg synger gjerne med. Eller jeg jubler vilt og hemningsløst når ”våre stolte menn drar ut i krig igjen” – og knuser Europas stoltheter med Åge Hareide smilende på benken. Heia Norge!

Men sistnevnte har det jo ikke akkurat gått inflasjon i, noe stortapet i USA bekrefter. Og Norge er ikke en gang med i sommerens store høydepunkt i Tyskland – nemlig fotball-VM.

Denne gangen gjør det derimot ingenting. Jeg har nemlig et annet favorittlag som er i VM for første gang. En ny og fremadstormende fotball-nasjon. En av tre afrikanske nasjoner som deltar for aller første gang. Mitt kommende ”hjemland” – Elfenbenskysten – er nemlig kvalifisert. Og nasjonens utvalgte har fått det kledelige navnet ”The Elephants” – elefantene.

Da VM-plassen var sikret ble Elfenbenskystens president så lykkelig at han gav bort en villa til hver enkelt spiller. Og mange mener at nettopp elefantene har en viktig symbolverdi for en krigstrett og splittet nasjon. De representerer enhet, forsoning og framtidshåp. Fotballstoltheten er samlende for en ellers splittet befolkning.

Ivorianerne er naturligvis stolte av elefantene. Og mange kunne nok tenkt seg å stå ringside i Tyskland når nasjonen møter tøffe motstandere som Nederland, Argentina og Bosnia & Hercegovina i gruppespillet. Men bare et fåtall har selvsagt råd.

Blant de store ”europeiske” stjernene på Elfenbenskysten er Chelseas Didier Drogba og Arsenals Kolo Touré. De aller fleste spiller derimot i den franske ligaen til daglig.

I disse dager spiller elefantene i Afrikamesterskapet. De er i skrivende stund klare for kvartfinale, til tross for 1-3 tap for Egypt i siste gruppespillkamp. Fredag 3. februar kjemper de mot de kamerunske ”løvene” om semifinalebillett.

For undertegnede er i alle fall en ting hevet over enhver tvil:

I sommerens VM heier jeg på Elfenbenskysten!

Jostein

3 kommentarer:

Anonym sa...

Javel, som sørlendingen ofte sier - så nå er det The Elephants som får Jostein sin oppmerksomhet. Kanskje like greit, for det er vel ikke så mange av Liverpool sine kamper som går på Tv i Vest-Afrika. Ellers så regner jeg med at Jostein har fått med seg Robbie Fowler sin retur til Liverpool. For min egen del følger jeg nok mer med på Kanarifuglene sine bevegelser og prestasjoner...

Sissel & Magnus sa...

Hva er det Elisabeth har på hode på bilde? Forslagene florerer. Er det budeia fra sunnmøre med "skaut". Er det smurfen med smurfelue? Bildemanipulasjon? Eller er det rett å slett en lokalvariant from "Da Elephant" land(Rim)? Svar mottas med takk.

Ånesten

Elisabeth og Jostein Sæth sa...

Her kan jo det første motspørsmålet bli: Hvilket bilde snakker du egentlig om?

Alt 1: Nissebildet
Svar: Her er hodeplagget det vi vel kan kalle en slags blålillanisselue med selvkomponert sløyfe. Foeløpig ukjent som budeiekledning på Sunnmøre - men hvem vet hva som skjer i fremtiden?

Alt 2: Profilbildet
Svar: Her er det nok et par moderne solbriller som har fått plass på topplokket

Alt 3: Elefantene i denne bloggkommentaren
Svar: Her skulle etter ryktene Elisabeth ikke være til stede da bildet ble tatt. Men dersom du har observert henne, vil vi gjerne vite hvor.

Alt 4: Ukjent
Svar: Trenger nærmere spesifikasjon for å kunne gi et fullgodt svar