mandag, desember 11, 2006

Mande, malinké og mahou

Det er ikke tilfeldig at det var disse tre folkegruppene vi hadde som alternativer i forrige ukes quiz. De har nemlig en ganske nær relasjon til hverandre. Aller først skal vi bare bekrefte at det er mahou som er det rette svaret på spørsmålet vi stilte. Resulatet kan du se under ”Om ukens spørsmål.”

Mande er det vi kan kalle en ”makro”-folkegruppe i Vest-Afrika, faktisk en av de aller største, på linje med for eksempel fulani-folket. Etter det jeg har funnet ut er det cirka 11 millioner mennesker i Vest-Afrika som kommer inn under mande-gruppen. De bor i de fleste land i regionen, både Senegal, Mali, Elfenbenskysten, Burkina Faso, Gambia, Liberia, Sierra Leone, Ghana og Guinea. Dette folket er ikke nomader, slik som fulaniene er. Som et lite ápropos kan nevnes at hovedpersonen i den kjente filmen ”Amistad” (Sengbe Pieh eller Joseph Cinqué) visstnok skal være mande. Dette er for øvrig en sann slavehistorie, og en film som kan anbefales sterkt.


Malinké-folket er en av mange folkegrupper som tilhører mande-gruppen. Dette folket befinner seg for det aller meste i Mali og Elfenbenskysten. Malinkéene har også en stolt historie, og er blant annet kjent for det store ”Malinké-imperiet”, som bredte seg over store deler av Vest-Afrika fra 1240 til ca. 1500. En av de store krigsheltene var Samori Touré (levde på 1800-tallet), og det var en kar de hvite kolonialistene slet en del med å knekke. Også malinkeene er en sammensatt gruppe, og det finnes for eksempel mange ulike malinké-dialekter. Denne folkegruppen er ny for NLM, og når vi i løpet av vinteren etablerer oss i Sør-Mali (i Naréna) er det en ny malinké-gruppe som får misjonærer i sin midte.

Malinkéenes krigshelt, Samori Touré

Mahou-folket er igjen nært knyttet opp til malinkéene. Etter det jeg har forstått blir de sett på som en undergruppe her igjen. Men mahouene er veldig få (bare ca. 200 000 mennesker) og bor kun i Elfenbenskysten. Dessuten skiller visstnok mahouspråket seg noe mer fra malinké enn andre språk i denne gruppen. Men det skal kunne gå an for en malinké og en mahou å forstå hverandre.

Dette med folkegrupper og språk i Afrika er komplisert, og jeg vet ikke om det vi har skrevet her er udiskutabelt. Men ut fra det jeg har lest meg til (og blitt fortalt) er det noenlunde slik jeg har oppfattet situasjonen.

Hvis noen har korreksjoner eller tillegg å komme med så blir jeg veldig glad. Ellers har jeg et helt liv på å tilegne meg mer kunnskap om akkurat dette :-)

Jostein

4 kommentarer:

Gjermund sa...

Hei Jostein!
Endelig et spørsmål jeg også visste svaret på! Ganske tilfredsstillende i grunnen - men så skulle det vel noe til å gå sammen med dere et år på Fjellhaug og fortsatt ikke få med seg "Mahou". :-)
Dere skal hjem til jul, ikke sant? Kanskje dere treffer Alice og Tom - da må dere late som vi er der også og ni-kose dere litt ekstra! Vi savner dere!

Gjermund

Elisabeth og Jostein sa...

Så flott at vi kan glede deg, Gjermund :-
)
Godt at du husker noe fra fellesskapet på Fjellhaug også, ja- og ikke blander folkegruppen i Vest-Afrika med den grusomme diktatoren i det store landet i øst. Det landet får du sikkert god anledning til å besøke i løpet av de neste årene...

Jostein

tide sa...

Filmen Amistad så vi jo sammen jostein, det må ha vært vinteren/ våren 1998! Her var det mye snakk om folkegruppen og språket "mende", som sikkert heter mande...
For øvrig: Godt nyttår!

tide

Elisabeth og Jostein sa...

Joda, husker det veldig godt, Tide! Og det er akkurat slik jeg også har resonnert - og fått bekreftet at "mende" og "mande" er dem samme folkegruppen. Den gangen var jo denne folkegruppen helt fremmed på alle måter, men nå er den faktisk en del av det arbeidet vi skal inn i. Spennende.

Derfor har jeg veldig lyst til å se filmen igjen. Og det får jeg nå anledning til fordi jeg fikk den på DVD i julegave :-)

Ellers koselig å høre fra deg her på bloggen - og et riktig godt nyttår til deg og Marta også!

Jostein