søndag, april 30, 2006

Å være menneske

En av våre mest spennende, utfordrende og slitsomme uker er akkurat over. Den har vi tilbrakt på ett av NLMs nydelige leirsteder, Solbukta ved Fredrikstad. Litt sol, litt regn og litt tåke var den varierende væropplevelsen.

Men for vår del har uken dreid seg om helt andre ting. Fra morgen til kveld. Fullt program fra 08:15-17:30 med en kjærkommen siesta midt på dagen.

Vi har vært på kurs om mellommenneskelige relasjoner, med et spesielt fokus på misjonærfellesskapet. I nettopp et misjonærfellesskap sammensatt av ferskinger som oss og seniormisjonærer med opp til 20 års erfaring fra misjonsfeltene ble vi kurset i 15 ulike emner. I løpet av fem hektiske dager.

Blant disse var konflikthåndtering, hvordan hjelpe andre til å håndtere konflikter, hvordan bli god på å ta imot konfrontasjoner fra andre, hvordan konfrontere andre, hvordan mekle i konflikter, hvordan bli en god lytter, hvordan håndtere stress, hvordan bygge tillit og hvordan bli en god oppmuntrer.

Med andre ord haugevis med store, tunge og kjempeviktige temaer. Og i alle temaene tok vi utgangspunkt i hva Bibelen sier om emnet. Bibelen er en alldeles fantastisk bok. Denne uka har bare styrket overbevisningen om at dette er Guds eget ord. Den må rett og slett være det, så genial, så mettet på innhold – og så aktuell den er også i mellommenneskelige relasjoner anno 2006.

Er det rart at hodet er fullt av tanker som må sorteres og bearbeides?

Vi er takknemlige til NLM og Fjellhaug som har lagt dette kurset til rette for oss, det amerikanske ekteparet Laura og Paul Lere som står bak kurset og som delte av egne erfaringer og kunnskaper, Unndis Bergås og Dagfinn Solheim som var de norske lederne på kurset – og de norske seniormisjonærene som inkluderte oss unge og delte raust av sine egne erfaringer ute.

Slikt er vi bare nødt til å bli klokere av.

Les gjerne mer om SYIS-kurset (Sharpening Your Interpersonal Skills) som legges til rette av organisasjonen International Training Partners.

Det kan anbefales varmt til alle som ønsker å bli bedre til å forholde seg til sine medmennesker.

Det å være menneske er vanskelig. Da kan det av og til være godt å lære av noen som har noe mer erfaring enn en selv.

3 kommentarer:

Gjermund sa...

Ja, dette var en hektisk uke! Men fantastisk. Mange tunge temaer på et fremmed språk, men en fantastisk forsamling mennesker! Nå er bare håpet at lærdommen vil gjøre sitt inntog i handlingsmønstrene mine - slik at andre og kan ha nytte av dette kurset! Ha et godt og trivelig opphold "on the Westcoast"!

Gjermund

Gunhild Lovise og Torstein Habostad sa...

Hei!
Jeg har tydeligvis gått glipp av noe forstår jeg. Vel, har nok blitt en erfaring rikere ang. medmenneskelige relasjoner på turen tenker jeg. Jeg har bodd hos en misjonærfamilie under hele oppholdet, og har lært utrolig mye av det! Har hatt det fantastisk i Indonesia. Har lyst til å vise dere litt bilder og sånt en dag, men i dag er jeg veeldig trøtt. Så jeg kommer nok til å pleie jetlegen min i kveld! Jeg var på døra deres i går ettermiddag med en gave fra Stavland. Håper det falt i smak!! Snakkes snart. Torstein

Elisabeth og Jostein Sæth sa...

Ja til alt, Torstein...
Veldig kjekt med gave og kort fra Stavland.
Ellers må jeg si at du virkelig kledde Indonesia-skjorta du hadde iført deg i dag. Spørs om vi finner like flotte skjorter i Mali
:-)

Sov godt!

E & J