fredag, desember 08, 2006

Når vi mister vår historiske forankring

”Det er et paradoks”, sa læreren min Nathalie i dag, ”at vi i et så sekulært land som Frankrike har så mange kristne helligdager.”

I dag er disse dagene mer eller mindre helt uten betydning for franskmenn generelt. Ingen vet lenger hva som er bakgrunnen for feiringen. Nå skal det sies at flere av helligdagene er sær-katolske og betyr like lite for protestantiske franskmenn som for sekulære. F.eks 15. august som er Marias himmelfartsdag, og 1. november som er en minnedag for de katolske helgener.

Men poenget i denne sammenhengen er at situasjonen er slik med alle kristne helligdager her i Frankrike, også de som betyr så mye for oss som evangeliske kristne. Dette landet er i sannhet sekulært…

Det fikk jeg bekreftet også av den lutherske pastoren da jeg intervjuet ham for noen uker siden:

”Julen er en kommersiell høytid, spesielt rettet mot barna. Etter at Coca Cola og Julenissen kom til Frankrike er det disse tingene som blir forbundet med julen. Det er først og fremst en familiehøytid for franskmenn. Også for muslimene i Frankrike er julen en viktig høytid, selvsagt ikke religiøst sett, men familiært,” fortalte han.

(Dette kan kanskje høres ut som Norge, men tro oss: Situasjonen her i landet er langt verre enn i Norge. Kirkene, spesielt de ikke-katolske, oppfattes helst som sekter).


Nå kan vi selvsagt si mye om katolsk historie og tradisjon. Men at kristendommen har en dyp forankring i den franske kultur og historie er lett å merke. Enhver liten landsby vi besøkte i høstferien hadde minst én flott katedral. Og da sammenlikner vi mer med Nidarosdomen enn Domkirken i Kristiansand, for å si det slik. Sistnevnte framstår som svært så ordinær. (Bildet er forøvrig av katedralen i byen Tours).

Nå når julen nærmer seg og vi reflekterer over det store underet at Guds Sønn gjorde menneske av seg, for å vise oss veien tilbake til Gud, da er det trist å observere at det franske folk interesserer seg null og niks for akkurat det. Dette landet har forøvrig kun 2 % protestanter.

I Frankrike er det åpenbart at en har mistet sin historiske forankring på det religiøse planet. Det er også et paradoks for et folk som er så stolt av sin kultur og sin historie.

Jostein

1 kommentar:

Ole M sa...

Hei hei! Her kommer første hilsen fra oss til dere! Vi har blitt bloggere vi også: siljeolemogmartin.blogspot.com Hjertelig velkomne innom!