søndag, november 12, 2006

Svar ”Ukens spørsmål” uke 45

Det er slett ingen selvfølge at flertallet har rett.

Men når det gjelder ukens spørsmål i forrige uke, er det et overveldende flertall som har stemt på Félix Houphouët-Boigny. Hele 78 % av 18 stemmer – dvs. 14 stemmer har gått til ham. Og det er selvsagt helt riktig.

Houphouët-Boigny ble i sin tid kalt for ”Grand Old Man of Africa”, og nøt nok stor respekt både på og utenfor det afrikanske kontinentet. Under hans styre var Elfenbenskysten økonomisk sett en av de aller mest fremgangsrike nasjonene i Afrika, og i Vest-Afrika var landet ”det økonomiske lokomotivet”. Houphouët-Boigny hadde også nære bånd til Vesten, ikke minst Frankrike.

Men det ivorianske styresettet var ikke veldig demokratisk, og det er mange kritikere av Houphouët-Boignys styre. Ett av hans store prosjekter var å gjøre fødebyen sin Yamoussoukro til landets hovedstad. I tillegg bygget han Afrikas største katedral her, en som er å sammenlikne med Peterskirken i Roma. Dette skal visstnok ha kostet 300 millioner $.

Etter presidentens død i 1993, ble det relativt fort slutt på den politiske og økonomiske stabiliteten som hadde kjennetegnet Elfenbenskysten. Nå kom motsetninger og misnøye som hadde ligget der til overflaten, og ikke minst ble det også en sterk politiske maktkamp. Dette bakteppet danner på mange vis grunnlaget også for den konflikten landet opplever i dag.

Nytt spørsmål for uke 46 ligger i margen til høyre. Neste søndag får du svaret.

Lykke til!

PS! Meningsmålingen er laget av en ekstern leverandør, og vi har derfor ikke kontroll over reklamen som ligger på meningsmålingssiden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Jostein (og Elisabeth).

Det er kjekt for oss gamle elefantar å følgje med på livet dykkar. Eg misunner dåke ikkje språkskulen, men landet er herleg. Og kultursjokket kan vel vere like stort (eller større) med å kome dit opp mot det å kome til Afrika. Afrika skal jo vere fattigt med store kontrastar og særeigen kultur.

Kunnskapen om Elfenbeinskysten er imponerande. Men i dag fann eg endeleg eit lite brest i kunnskapen din...

Notre Dame de la Paix er verdens største katedral. Den har plass til heile Peterskyrkje under sin eigen kuppel.

Her er store tal med 12 glasmalleri på 28 m høgde, gullkors på 50 kg totalhøgde på over 150 m, 1 km marmorlagt oppgang til kyrkja osv