søndag, juli 02, 2006

Misjonærsymbolet


Den blå tønna framstår for meg som det ultimate misjonærsymbolet. Da mener jeg selvsagt ikke i forhold til hva en misjonær står for eller representerer, men noe av det mest særegne ved misjonærtilværelsen; nemlig flyttingen.

Som misjonærbarn har jeg selv vokst opp med blå tønner som en viktig del av tilværelsen. Tingene våre ble pakket ned i de blå tønnene før avreise. Deretter ventet vi på de blå tønnene (alltid betegnet som ”storbagasjen”) etter at vi var kommet fram. Deretter begynte den store festen (i alle fall for oss barn) når storbagasjen (primært de blå tønnene) skulle åpnes: ”Hvilke spennende ting ville vi finne igjen?”

Den barnlige spenningen rundt de blå tønnene er vel ikke akkurat så stor i dag, selv om det sikkert er en og annen ting vi vil finne igjen som vi ikke husket at vi hadde pakket med oss. Men tønnenes betydning i flytteprosessen vår i dag er like sentral. Foreløpig har vi pakket seks tønner som er lagret i Oslo, og som skal til Sunnmøre i august. Der må vi gå gjennom det hele nok en gang – og gjøre kritiske vurderinger av hva som skal få plass i Afrika-tønnene. Det andre blir henvist til Sunnmørs-tønnene, og må belage seg på en mangeårig tønnetilværelse her hjemme.

Selv om vi skal til Afrika først neste sømmer, vil tiden til pakking da være altfor knapp. Det betyr ar vi allerede nå i hovedsak må gjøre oss ferdige med storbagasje-pakkingen for en fireårs-periode i Afrika. Det er en utfordring som vi får ta i august.

Nå er vi endelig på plass på det blide og varme Sørlandet, og har forlatt Oslo. Etter to intense kurs-uker ispedd pakking og vasking av hybel er denne søndagen den første virkelig avslappende dagen på lang tid. Da er det godt å befinne seg på landet, med en hest vandrende på nabotomta, kona henslengt i hengekøya i mine foreldres hage, god mat, godt selskap – og en rettferdig kaffekopp å nippe til.

Jostein

4 kommentarer:

Stavtjørn Alpin sa...

Gratulerer med overstått Oslo-tilværelse! Dere kom dere velberget gjennom. Takk for et fint år fotball og middager m.m.

Lykke til med blå tønner og ikke minst avslapping i hengekøya. (PS: jeg har prøvd den, og den er litt farlig - fort gjort å falle bakover:) )

Ha en herlig sommersøndag videre!

Ørsdølene Oddvar og Solveig

Reier sa...

En hage! Åååå. Gratulerer med frihet!

Anonym sa...

Gratulerer med overstått Oslotid og første etappe på årets pakke- og reisesommar! Kvil dykk no godt ut så de blir opplagde til stor ny pakkeinsats på oftet vårt! (Der kan det bli Afrika-varmt når sola står på!)

Vi har forresten fin sommar her også no!

Helsing oss på Lillebø

Elisabeth og Jostein Sæth sa...

Ja, godt med en etappe over :-)

No har vi vår første arbeidsdag på Norea, og eg skal prøve å vere kreativ på barneopplegg til sørlandssommer. Merker det er nokre år sidan kreativiteten har jobba med barnesanger/aktiviteter etc. Men kjekt er det