fredag, januar 20, 2006

Blir det krig?


Denne uken har Elfenbenskysten nok en gang vært helt på randen av krig. Uro og gateopptøyer har denne gangen rettet seg direkte mot FN-styrker i landet. Dette skjedde etter at FN tok til orde for å oppløse landets parlament som allerede sitter flere måneder på overtid.

I oktober skulle ivorianerne ha gått til valg. Men de ulike politiske fraksjonene kom ikke til enighet og dermed ble det ikke noe valg. I ettertid har FN gitt landets president Laurent Gbagbo ett år ekstra i sjefsstolen. I tillegg har Charles Konan Banny blitt utnevnt til interimsstatsminister med utvidede fullmakter. Hans oppgave blir å forberede et ordnet valg kommende høst. Banny ble utnevnt med støtte fra alle parter, og derfor har optimismen igjen vært stor i Elfenbenskysten.

FN’s uttalelse forrige helg satte dessverre fart i Gbagbo’s tilhengere som er redd at presidenten nå skal miste den støtten han har i dagens parlament. Det kan bety slutten for hans regjeringstid. Da er tilsynelatende krig en bedre løsning.

Nord i landet kontrollerer opprørere områdene. Det har de gjort siden 2002. Også disse har mang en gang truet med å gå til krig. Alle forsøk på mekling og varige fredsløsninger har så langt strandet. Frankrike, FN, AU (African Union) med Nigerias og Sør-Afrikas presidenter i spissen, har alle gjort iherdige forsøk.

I mellomtiden lever en utrygg og krigstrett befolkning videre med frykten for ny krig. Situasjonen i Elfenbenskysten påvirker også stabiliteten i hele Vest-Afrika.

I nabolandet Mali sitter våre kommende misjonærkolleger med ønsker om å vende tilbake til Elfenbenskysten, for å fortsette et viktig misjons- og bistandsarbeid. Ett av de verkende spørsmålene er hvordan det står til med de små kristenflokkene i de nordlige områdene.

I går fikk vi e-post fra misjonær Bergfrid Almelid. Hun var sist helg i Abidjan for å følge opp et prosjekt. Heldigvis reiste hun før opptøyene tok til igjen. Det var hun svært takknemlig for. Hun har nemlig måttet evakuere landet to ganger tidligere.

Vil du være med og be om fred i Elfenbenskysten?

Du kan oppdatere deg om situasjonen på noen av linkene til høyre

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var ikke gode nyheter. Jeg vil være med og be for landet og folket.