søndag, oktober 31, 2010

En historisk dag i Elfenbenskysten

I dag går våre ivorianske venner til valgurnene – ti år siden siste gangen. Åtte år siden det mislykkede kuppforsøket som delte landet i to og som første til en fryktelig borgerkrig. Seks år siden de fleste hvite borgere evakuerte landet etter at de ble direkte mål for opptøyer, deriblant våre misjonærer. Fem år og sju utsatte valgdatoer etter at forrige valg egentlig skulle vært avholdt.

Mange har nok nesten avskrevet at det virkelig skulle bli et legalt presidentvalg i Elfenbenskysten.

Men nå er dagen her. Dagen da ivorianerne skal få bestemme hvem som skal styre landet de neste fem årene. Forhåpentligvis betyr dette en ny start for et land som gjennom det siste tiåret har befunnet seg i en unntakstilstand.

Men det knytter seg også stor spenning til hvorvidt valgets tapere vil akseptere vinneren, og hvorvidt det vil komme beskyldninger om valgfusk.

Landet vil nok de neste par dagene holde pusten i frykt for ny uro. Det viser også det faktum at myndighetene har tatt forholdsregler. Blant annet hindrer de all SMS-aktivitet i landet fram til tirsdag, trolig for å hindre at eventuell uro sprer seg raskt. Sikkerhetsstyrken som er satt i beredskap er på 10 000 mann, og består i tillegg til lokalt politi og militær av FN-styrker og franske militærstyrker.

Den største spenningen knytter seg nok vel så mye til dagen derpå som til selve dagen i dag. Så i begynnelsen av uka vil vi kanskje få de første indikasjoner på om Elfenbenskysten nå kan legge bak seg en årelang politisk konflikt eller om landet må belage seg på ny uro og usikkerhet.

Befolkningen er krigstrette og ønsker seg først og fremst stabilitet og fred. Men når vi vet at for eksempel 4 millioner av landets ungdommer er arbeidsledige sier det seg selv at det ikke skal så mye til før det oppstår sosial uro.

Jostein

Ingen kommentarer: